Ona Moianès

“Joves i Ciència” celebra 10 anys formant talents a la Catalunya Central

“Joves i Ciència” celebra 10 anys formant talents a la Catalunya Central

YLÈNIA MORROS.-

Món Sant Benet va acollir dissabte la celebració del 10è aniversari del programa educatiu “Joves i Ciència” de la Fundació Catalunya La Pedrera. S’hi van reunir més de 300 alumnes i professors de totes les promocions, 40 dels quals són de les comarques centrals.

Aquests participants formen part de la història del programa “Joves i Ciència” que va néixer el 2008 amb la voluntat d’identificar joves estudiants de 4t d’ESO, amb talent i interès per la ciència, per tal de fomentar-los la vocació científica. Des d’aleshores un total de 477 alumnes, la meitat nois i l’altra meitat noies, han completat el Programa en el qual també han participat un total de 72 centres de recerca d’entre els millors del món (47% nacionals i 53% internacionals).

El Director de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya La Pedrera, Lluís Farrés, destaca que cada any tenen més de 800 candidatures, de les quals en seleccionen 50. Un cop escollits, els joves participen durant tres estius al programa educatiu amb investigadors de recerca col·laboradors. Farrés ho explica:

      JiC-Què-és

El Programa Joves i Ciència ha tingut presència arreu del territori, de les comarques centrals han participat un total de 19 noies i 21 nois, que han rebut el suport de la Fundació en la seva formació.

La Maria Balaguer té 20 anys, estudia Física a la UB i és de Castellcir. Va conèixer el programa educatiu a través d’una amiga i, des del primer moment, va tenir clar que hi volia participar. “És un projecte que et canvia la vida”, assegura la jove castellcirenca, que explica que no només hi ha conegut molta gent, sinó que hi ha après “moltíssim”. L’experiència a “Joves i Ciència” li ha permès fer un projectes d’astronomia i física teòrica i ha viatjat a Groenlàndia i Canadà. Així ho explica:

      JiC Castellcir

En Sergi Renom, en canvi, és de Moià i té 22 anys. És estudiant d’Enginyeria Informàtica i el projecte de “Joves i Ciència” li va permetre conèixer gent amb les seves mateixes inquietuds. “T’adones que hi ha molta gent com tu, que té les mateixes curiositats i molt polivalent”, destaca. A través del programa científic, en Sergi ha pogut tastar la física, les matemàtiques i la biologia. Ens ho explica:

      JiC Moià

El Programa Joves i Ciència ha viscut els seus primers 10 anys consolidant-se com el referent dels programes de vocació científica entre els estudiants de secundària del país. Més de 30 joves participants han estat guardonats a diverses olimpíades científiques o a Premis de reconegut prestigi com la INTEL-ISEF. Pel que fa al professorat, la Fundació destaca l’elevat nivell científic del professorat participant al Programa. Tots ells són investigadors en actiu, d’alguns dels millors centres de recerca d’arreu del món, i fins i tot ha participat el premi Nobel de Física Roy Glauber.

Amb la celebració del desè aniversari, a més, es vol crear una plataforma virtual per “fer un seguiment més acurat” dels participants al programa. Així ho explica Ferrés:

      JiC-Plataforma-Virtual

La jornada de celebració a Món Sant Benet va comptar amb la presència de Marta Lacambra, directora general de la Fundació Catalunya La Pedrera, Josep M. Martorell, director del Barcelona Supercomputing Center. També s’han realitzat taules rodones de temàtica científic moderades pels reporters de TV3 Samantha Vall i Pere Renom, i amb la participació dels investigadors: Joan Seoane, Samuel Sánchez, Paul Verschure, Xavier Trepat, Elena Galea i Jordina Belmonte juntament amb els Alumni del Joves i Ciència. La jornada de celebració va finalitzar amb una gran festa amb un sopar i un concert del grup CyBee a la Plaça de Món Sant Benet.

Related Posts