Ona Moianès

Castellterçol celebra la Festa de l’Escudella

Castellterçol celebra la Festa de l’Escudella

  • Malgrat la nevada, la tradició no s’ha hagut d’ajornar
  • L’edició d’enguany, com ja és habitual, ha tingut lloc el dimarts de Carnestoltes a la plaça Prat de la Riba

La Festa de l’Escudella de Castellterçol és una de les tradicions més antigues i arrelades del Moianès. Com és habitual, cada dimarts de Carnestoltes els castellterçolencs i visitants es concentren a la plaça Prat de la Riba per elaborar i menjar escudella casolana, i aquest any no ha estat una excepció.

L’Escudella és una festivitat amb més de 400 anys d’història. Els castellterçolencs daten el seu orígen l’any 1587. Aleshores, l’objectiu era alimentar la població amb menjar gras abans d’afrontar La Quaresma, que prohibia alimentar-se amb carn durant quaranta dies. Anys després la tradició va evolucionar i servia per ajudar a la gent que patia pobresa. Des de llavors, només s’ha deixat de fer en dues ocasions a causa de la Guerra Civil.

Enguany hi han participat una vintena d’escudellers, que han utilitzat trenta calderes per fer la sopa; vint-i-sis per bullir el caldo i quatre per elaborar el concentrat. L’organització considera una condició “primordial” que els aliments siguin de Castellterçol. L’Ajuntament es fa càrrec de totes les despeses.

La tradició mana matinar als escudellers; a les set del matí han encès el foc per tenir la brasa a punt i bullir el caldo, que es serveix a la una. Al mateix temps, per amenitzar l’espera, s’han organitzat altres activitats. De nou del matí a dues del migdia, i com a part de la tradició, ha tingut lloc la Fira de l’Escudella, que ha finalitzat amb el repartiment de la sopa. Paral·lelament, de nou a onze, s’ha convocat un esmorzar popular, amb cansalada, pa i vi bo. A dos quarts de dotze, “de Parranda” ha interpretat el seu espectacle “Queviures”.

L’escudeller Albert Catot mostra orgullós que l’antiga tradició es preservi amb garanties. “A Catalunya es fan vuit escudelles i la de Castellterçol és una de les més antigues”, sentencia.

 

Fotografies: Pol Estrada 

Related Posts