Ona Moianès

Castellterçol celebra la festa de Sant Antoni Abat

Castellterçol celebra la festa de Sant Antoni Abat

Com cada 17 de gener, Castellterçol ha celebrat amb entusiasme la Festa de Sant Antoni Abat, un tradicional homenatge als pagesos i traginers que viatjaven arreu amb el bestiar. És per això que amb el pas dels anys la festivitat també s’ha transformat en una veneració als animals. Gran part de la culpa de l’arrelament que la festa té al municipi moianesenc és del Gremi de Traginers (que comprèn els municipis de Castellterçol, Castellcir, Granera i Sant Quirze de Safaja), organitzadors de la celebració des de fa, com a mínim, més de cent anys. Josep Font Parareda, Josep Garriga Comas i Carme Mas Paré han estat els administradors de  l’edició d’enguany i Lluís Carbonés Comellas, Joan Valldeoriola Rius i Josep Rovira Rovira, els ancians d’honor.

Enguany, com en les anteriors edicions, el moment més esperat ha estat la desfilada dels Tres Tombs per la Plaça Prat de la Riba i, conseqüentment, per multiples carrers del municipi. Tanmateix, la celebració ha iniciat hores abans, quan, a un quart de deu del matí, els agremiats han recollit les banderes i han acompanyat als Ancians d’Honor i als Administradors a l’Església de Sant Fruitós de Castellterçol. Allà s’ha celebrat la tradicional misa en honor al Sant. La cavalcada, que ha començat tocades les dotze, l’han encapçalat els tres abanderats, dalt dels cavalls. Després han seguit desfilant altres carrosses de particulars, tractors i gent amb animals de companyia, mentre el capellà els beneïa. Posteriorment, s’ha repartit tortell de Sant Antoni als assistents.

La celebració ha finalitzat aquest vespre amb el popular ball i concert, on s’ha repartit ron cremat i s’ha fet el canvi de capes entre els administradors d’enguany i els de la propera edició.

Related Posts