Ona Moianès

Dissabte es retrà homenatge als científics que l’any 1792 van pujar el Puig Rodó

Dissabte es retrà homenatge als científics que l’any 1792 van pujar el Puig Rodó

  • L’escalada al cim , que es troba a L’Estany, va servir per fer medicions imprescindibles per a la definició del metre de 1799

L’acte tindrà lloc a la una del migdia al cim del Puig Rodó, situat al terme municipal de L’Estany, al Moianès, per retre homenatge als científics que l’any 1792 van pujar aquest cim. Ho van fer per mesurar la longitud de l’arc de meridià de Dunkerque a Barcelona, a partir del qual es va definir la longitud del patró metre, que serviria de base per la creació del Sistema Mètric Decimal. Aquest homenatge es fa en el marc de la novena trobada conjunta que les societats matemàtiques de parla catalana  celebren anualment.

Glòria Solà, de la junta de FemCat, ens ho explica: “La definició del metre va ser un treball d’uns científics francesos que, a l’època de la Revolució Francesa, es van dedicar a mesurar, des de Dunkerque fins a Mallorca, l’arc de meridià terrestre a partir dels cims de les muntanyes. Això va servir per definir el metre com el coneixem avui en dia. Un d’aquests cims era el Puig Rodó”.

L’acte està organitzat conjuntament per la Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya i per la Societat Catalana de Matemàtiques i s’ha convidat representants de la Comunitat Valenciana,  de les illes Balears, i de l’administració local. També hi participaran els alcaldes de Moià i L’Estany, municipis pròxims al turó. Està previst que es facin diversos parlaments, i s’acabarà amb la col·locació d’una placa commemorativa que retrà homenatge als treballs que l’expedició, dirigida per Pierre Mèchain, va realitzar al cim del Puig Rodó.

Related Posts