Ona Moianès

L’estiueig històric al Moianès  s’analitzarà en una jornada d’estudi

L’estiueig històric al Moianès s’analitzarà en una jornada d’estudi

El proper dissabte 24 d’octubre es celebraran un seguit d’actes per conèixer una part de la història de la comarca, com és el naixement del turisme primitiu. En concret, l’espai escollit per la jornada és l’Escola Pia de Moià. 

De fet, en la geografia catalana hi ha una gran quantitat de colònies d’estiueig on la gent de ciutat buscava un temps per l’oci, la salut o l’excursionisme. Des de la perspectiva històrica, el Moianès no és la més coneguda però sí que té una llarga trajectòria i uns trets característics que es detallaran a les diferents xerrades.

La jornada es presentarà a tres quarts de deu amb la participació de Lluís Cerarols, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, i Dionís Guiteras, alcalde de Moià. Tot seguit, es farà un repàs de l’impacte social i cultural de l’estiueig a la Catalunya Interior durant el segle XIX i principis del XX. Fins a tres conferències més es faran durant el matí per acabar, a la tarda, amb una taula rodona a dos quarts de cinc. El debat ha de servir per posar en comú dues realitats properes i diverses: els casos d’estiueig a les poblacions de Moià i Castellterçol. 

La jornada està organitzada per l’Associació Modilianum, creada l’any 1989 per reprendre l’edició de la revista del mateix nom, fundada el 1960. La voluntat de l’entitat és la de difondre el coneixement sobre diferents aspectes del Moianès, normalment en l’àmbit de la història i de les ciències socials.

Related Posts