Ona Moianès

El Moianès confirma la tendència a la baixa de la perillositat de rebrot

El Moianès confirma la tendència a la baixa de la perillositat de rebrot

La comarca passa a tenir un dels índexs de velocitat de propagació del virus més baixos de Catalunya. 

L’encesa de totes les alarmes que es va produir fa dues setmanes ha fet efecte. Malgrat tot, la situació continua sent greu. La comarca ha pogut rebaixar els indicadors però els resultats encara disten d’una perillositat baixa. El risc de rebrot es situa ara als 594 punts, lluny dels gairebé 1.500 punts de la setmana passada i encara més allunyats de la vertiginosa xifra de 2.500 de fa 15 dies. Recordem, però, que a partir de 100 punts ja es considera que el risc és molt elevat. 

En canvi, la dada per l’optimisme és l’índex de velocitat de propagació que es situa a 0,73. Aquesta és la tercera xifra més baixa de tot Catalunya i es troba sota el topall de 0,8 que demana el Departament de Salut. Això es deu a que els casos confirmats han baixat dels 72 de la setmana passada als “només” 33 d’aquesta. En total, s’han dut a terme 243 PCR i 89 tests d’antígens. 

A diferència de la setmana passada on la mitjana d’edat es situava vora els 30 anys, ara la mitjana és de 40. Això és degut a que els casos que es van confirmar venien d’un brot a l’Institut Moianès que a hores d’ara sembla solventat. 

Acabem amb la nota negativa, i és que durant aquesta setmana s’ha produït l’única mort de la segona onada del virus a la comarca. També s’hagut d’ingressar a dues persones amb símptomes greus de Covid.

Al Bages, el risc de rebrot baixa respecte la mitjana catalana, però la velocitat de transmissió continua per sobre l’1. A la capital, Manresa, les xifres milloren però encara continuen per sobre la mitjana.

La comarca presenta oscil·lacions en les xifres i això fa que encara no es pugui afirmar que la situació millora. Ara bé, hi ha municipis com la capital, Manresa, on el risc de rebrot i la velocitat de transmissió han patit una davallada en els darrers dies. Tot i això, la ciutat continua per sobre la mitjana catalana. I és que encara ara una desena de manresans infectats contagien a dotze persones més. 

D’altra banda, els cribratges massius que s’estan fent a sis barris de Manresa han detectat 46 persones positives. S’han realitzat gairebé 5.000 test PCRs, molts més dels que plantejava Salut inicialment

Si ens fixem en algun dels municipis amb les pitjors xifres com Navàs, aquest presenta una millora respecte de les anteriors setmanes. Especialment en el nombre de positius. Ara en són 16 de totals al municipi, 12 menys que l’actualització de fa 3 dies. L’índex de rebrot, però, continua molt alt tot i que ha disminuït considerablement des de la darrera actualització. També millora la taxa de reproducció, situant-se per primera vegada, per sota de l’1.

A les escoles de Navàs, ara només hi ha 1 grup confinat. La darrera setmana n’hi havia 4. D’aquest grup, que pertany al Col·legi Sant Josep, hi ha 25 alumnes confinats.

Al Solsonès tornen a augmentar els positius amb 47 casos nous en només una setmana. A Solsona, concretament, l’índex de risc de rebrot s’ha tornat a disparar i arriba als 1.124 punts.

S’han detectat a partir de les 247 proves PCR que es van realitzar de dilluns a diumenge de la setmana passada, al Centre Sanitari. En la majoria dels casos la simptomatologia és lleu excepte en dos d’ells que han requerit control hospitalari.

Precisament, el Centre Sanitari ha iniciat la detecció de coronavirus amb tests d’antígens, una prova que consisteix en recollir una mostra nassal i posar-la en un reactiu que ofereix un resultat en 15 minuts i amb una fiabilitat del 99%.

Pel què fa als grups escolars, aquests darrers dies han acabat el confinament grups de quatre centres diferents i a partir d’avui, es confinen dos grups d’Arrels.

Related Posts