Ona Moianès

Un estudi a les Coves del Toll demostra els hàbits caníbals dels óssos de les cavernes

Un estudi a les Coves del Toll demostra els hàbits caníbals dels óssos de les cavernes

El treball s’ha publicat a la revista especialitzada “Quaternary Science Reviews”, i hi han treballat conjuntament investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, la Universitat Rovira i Virgili i el Centre Nacional d’Investigació sobre l’Evolució Humana. El treball tracta de comparar les dades arqueològiques dels óssos de les cavernes amb les observacions fetes als óssos bruns del Pirineu. 

La investigació demostra que els animals fan servir les urpes com si fossin mans per arribar a les vísceres, el seu menjar preferit. Les fractures restants es coneixen amb el nom de “peeling”. De fet, fins a l’aparició d’aquest treball, es considerava que aquesta pràctica era exclusiva dels humans. Per tant, hi ha molts conjunts arqueològics que hauran de ser revisats, sobretot aquells que van ser ocupats tant pels humans com pels óssos de les cavernes. 

Els resultats d’aquestes observacions s’han aplicat a les Coves del Toll de Moià, datat en més de 50.000 anys d’antiguitat. Aquesta cavitat conté una de les col·leccions de l’espècie extingida més importants de la Península Ibèrica. Les investigacions han determinat que molts dels cadàvers presenten fractures de “peeling”, el que ha fet qüestionar als experts si això va ser obra dels neandertals que hi convivien o si bé, va ser provocat pels mateixos óssos de les cavernes que practicaven el canibalisme.

Related Posts