Ona Moianès

La decisió del TSJC fa anar de corcoll els ajuntaments per haver d’escollir els membres de les meses electorals

La decisió del TSJC fa anar de corcoll els ajuntaments per haver d’escollir els membres de les meses electorals

El Tribunal Superior suspenia dimarts i de manera cautelar el decret que ajorna les eleccions del 14 de febrer. Això significa que, de moment, es manté la data de les eleccions fins que es resolgui el recurs amb mesures cautelaríssimes que va presentar un particular, l’exmosso Josep Asensio.

Ara la sala ha obert el període de deliberació per decidir si manté o no la suspensió. El recurs argumenta que la decisió d’aplaçar les eleccions s’ha pres per interessos polítics.

Els altres 5 recursos plantegen mesures cautelars i abans de demà a les 10 del matí tant la Generalitat com la fiscalia poden presentar al·legacions. Un cop el Tribunal les rebi començarà un altre període per debatre si aixeca la suspensió o la manté.

En la interlocutòria del Tribunal Suprem expliquen perquè accepten les mesures cautelaríssimes sense escoltar a cap de les parts. Diuen que si s’accepten només les mesures cautelars les eleccions no es podrien celebrar el 14 de febrer perquè es reduirien els terminis previstos i això podria provocar una greu inseguretat jurídica. 

A qui fa anar de corcoll aquests terminis és als Ajuntaments que ahir com a molt tard van haver de celebrar els plens per sortejar els membres de les meses electorals. En la majoria de casos, aquest ple s’havia de celebrar dimarts i el van suspendre. Amb la decisió del Suprem s’han hagut de reprogramar.

El més matiner és el de Solsona, que es va celebrar ahir a les 9 del matí. Al punt del migdia, el de Santpedor. A la una ho va fer el de Sant Fruitós. A les set de la tarda es van reunir els de Sallent i Santa Maria d’Oló i mitja hora després el de Sant Vicenç de Castellet. Moià serà dels últims i es va reunir a les 8 de la tarda.

El cas és que es mantenen, de moment, els terminis previstos. És a dir, abans de dissabte, les juntes electorals de cada zona han de notificar  les persones escollides per formar les meses. Fins al dia 30 de gener, els designats podran presentar al·legacions i les juntes les hauran de resoldre abans del 4 de febrer. Des de l’endemà i fins al mateix 14 de febrer s’obrirà el període per notificar la impossibilitat de formar part de la mesa.

Si finalment s’aixeca la suspensió i les eleccions se’n van al 30 de maig, el ple s’haurà de repetir amb el nou cens i els terminis es replantejaran. Això sí, la decisió final l’haurà de prendre la Junta Electoral.

Els terminis que si s’amplien de cara a les eleccions són els del vot per correu, que es podrà demanar fins al 5 de febrer i enviar fins al 12 de febrer.

Related Posts