Ona Moianès

El Moianès commemora el 8-M amb diversos actes durant tot el mes de març

El Moianès commemora el 8-M amb diversos actes durant tot el mes de març

És el cas, per exemple, de la Biblioteca de Moià que, des de l’1 de març fins el dia 14, disposa d’una exposició bibliogràfica sobre l’evolució i l’actualitat del feminisme.

També a Moià, avui a 2/4 d’11 del matí, la rondallaire Clara Gavaldà farà dues sessions de l’Hora del Conte amb l’obra “Valentes, intrèpides i curiosos” a l’Escola Josep Orriols i Roca. Un conte que Gavaldà repetirà pels alumnes de cicle infantil de l’Escola Pia el proper 11 de març. També avui, a les 8 de la tarda, la capital comptarà amb l’espectacle “Castells de mar en festa”. Es tracta d’un homenatge a la poeta Maria Mercè Marçal que es farà a l’Auditori Sant Josep amb aforament limitat. 

El diumenge 7 de març, al parc municipal, es farà la lectura del manifest amb motiu del 8M elaborat pels alumnes d’ESO de l’institut Moianès. Després, al mateix recinte, es farà un concert amb el grup “La Rateta ja no escombra l’escaleta” que presentarà l’espectacle “La Dona que jo vull ser”. L’obra descriu, en clau d’humor, les dificultats de dues dones i un home per empoderar-se i passar a ser feministes. 

Finalment, el dilluns 8 de març es muntarà una paradeta a l’Institut Moianès amb jocs i material pels joves. Val a dir que durant el mes de març, a l’institut també es faran tallers de serigrafia feminista i tallers d’autodefensa i noves masculinitats. 

També el Comitè Feminista del Moianès ha preparat un seguit d’actes distribuïts en tres dies.

Amb el lema “Les dones som i serem a primera línia”, el Comitè ha presentat un cartell per defensar les treballadores i la vida. El 6M hi haurà a Monistrol de Calders un cinefòrum mitxe on es projectarà “La dona il·legal”. El 7M, al Parc Municipal, dos tallers no mixtes i un dinar popular. Finalment, els actes conclouran a la manifestació unitària que es durà a terme dilluns a les 7 de la tarda a Manresa.

Per la seva banda, la resta de pobles del Moianès també han preparat diversos actes pel Dia de la Dona que s’allargaran durant tot el mes. 

És el cas de Santa Maria d’Oló que ha presentat un seguit d’activitats obertes a tothom i que compta amb la col·laboració del Col·lectiu de Dones d’Oló. Demà 6 de març comença el cicle de xerrades a càrrec de Tània Saez, on es parlarà d’autocures i de la gestió emocional en la situació pandèmica que vivim a causa de la covid. També hi haurà xerrades el dia 13 i 28 de març. Pel que fa al mateix dia 8, Oló farà una lectura del manifest a les 5 de la tarda que acabarà amb una penjada de desitjos a l’olivera. L’acte es farà a la Plaça 1 d’octubre. Finalment, el dia 27, l’Espai Hemalosa acollirà un espectacle feminista amb el monòleg d’Emma Barceló “Ai Cony!”. 

Passem a Castellterçol que ha programat un taller online sobre sexualitat femenina pel 8 de març amb l’objectiu de trencar falsos mites. El mateix dilluns a la tarda es farà una tertúlia poètica a l’Espai de Cultura. 

Pel que fa a Monistrol de Calders, l’equip de govern ha engegat un procés participatiu per canviar el nom del passatge de l’Escola i el passatge de l’Era del Met. L’objectiu és canviar el nom pel de dones que, en clau feminista, van provocar canvis en la societat. Es podrà votar fins diumenge a través d’un enllaç que es pot trobar al web de l’ajuntament.

A Collsuspina s’ha organitzat la primera edició de la cursa per la Dona amb caràcter solidari. Amb sortida i arribada a la Plaça Major, es donarà una bossa obsequi de l’Associació de Càncer Infantil del Moianès als 75 primers. Tot el que es recapti de les inscripcions es donarà integrament a l’Associació ACIM.

Finalment, des de l’àmbit de l’àrea de serveis del Consell Comarcal del Moianès s’ha organitzat un procés participatiu telemàtic per elaborar un cartell amb tot de paraules que han de descriure com són les dones de la comarca.

Related Posts