Ona Moianès

Una campanya pretén recuperar la papallona formiguera a Collsuspina

Una campanya pretén recuperar la papallona formiguera a Collsuspina

La popular revista catalana de turisme i viatges “Descobrir” ha engegat una campanya per ajudar a salvar la formiguera gran, una espècie de papallona en perill d’extinció, recuperant uns prats al Moianès. 

Amb cada subscripció a la revista, l’empresa donarà un euro al projecte “Microreserves de papallones”. Amb els diners recaptats, l’entitat “Paisatges Vius” ja ha començat a treballar en la recuperació d’uns prats abandonats de la finca del Solà, una masia ubicada al terme municipal de Collsuspina. En total, s’han pogut recuperar gairebé 3 hectàrees de prats.

Els treballs van ser duts a terme pel mateix propietari de la finca amb una desbrossadora de martells acoblada a un tractor. Tècnics de l’entitat “Paisatges Vius” van dirigir els treballs per garantir el manteniment dels marges amb arbres i algunes illes d’arbustos estratègicament situades enmig dels prats per a la promoció de la biodiversitat. 

L’objectiu és millorar l’hàbitat de l’espècie de papallona “formiguera gran” ampliant l’àrea ocupada per plantes de les qual s’alimenta, com són l’orenga i el serpoll, i també la introducció de les formigues del gènere “Myrmica”, que fan niu als prats. I és que l’alteració d’aquest hàbitat ha generat un efecte dominó que ha pogut acabar amb l’extinció de l’espècie. Per exemple, a Catalunya, amb xifres similars a la resta d’Europa, s’ha quantificat una davallada d’un 71% menys de la seva població en 24 anys. 

Amb tot, els treballs de recuperació compten amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i diverses col·laboracions externes com la de la revista “Descobrir”.

Related Posts