Ona Moianès

Els diables de Castellterçol preparen la seva bèstia de foc, el Muçol

Els diables de Castellterçol preparen la seva bèstia de foc, el Muçol

MARTA SOLER MOLINA- Els diables de Castellterçol, amb motiu del seu 20è aniversari, han dut a terme el projecte de crear una bèstia de foc, el qual han anomenat el Muçol, i que s’estrenarà durant el correfoc de Festa Major de la vila.

Els diables de Castellterçol, únics en tot el Moianès, van néixer durant l’estiu de 1995 i el 24 de juny de 1997 van celebrar el seu primer correfoc. Des de llavors han actuat arreu del Moianès, com a Moià, Castellcir, Collsuspina o l’Estany. El 2005 van celebrar el seu 10è aniversari, estrenant vestuari i incloent una adaptació del popular Ball del Ciri en el correfoc. El 2014, van iniciar el projecte dels Diablets, en què participen uns 50 nens, aconseguint un gran èxit. Enguany, la colla celebra els seus 20 anys i han decidit fer un pas més: construir una bèstia de foc.

Correfoc. Fotografia: Diables de Castellterçol

Correfoc. Fotografia: Diables de Castellterçol

L’any 2013, a l’assemblea Extraordinària que es realitza cada any, es van presentar dos projectes: el grup infantil de diables i la construcció d’una bèstia. Després d’haver assolit amb èxit el primer projecte, l’any 2014 es va realitzar una votació per dur a terme la bèstia, aconseguint un sí unànime. A partir d’aquí, es va crear una comissió específica per treballar en aquest projecte. Aquesta es va dividir en 3 sectors: el finançament, el qual s’havia d’obtenir en un termini d’un any; el disseny; i la creació d’una llegenda, un ball i una música concreta per la bèstia.

Des d’un inici, els diables volien que la gent participés en el seu projecte, per això han rebut la col·laboració de l’especialista Dolors Sans en el disseny de la bèstia, Antonio Bermejo i Berta Cusó en la creació de la llegenda, a l’esbart Rosa d’Abril de Castellterçol en el ball i per la creació de la música especial pel Muçol, estan cercant a músics amateurs de la zona del Moianès. A més de l’ajuda financera d’un gran nombre de persones.

Per realitzar la bèstia de foc es requeria un pressupost total de 9.900 €. Per aconseguir-los, els diables han demanat subvencions a l’Ajuntament de Castellterçol i a la Diputació de Barcelona. A més, durant aquest any han organitzat diferents activitats (el Quinto de Nadal, Oktoberfest, loteria de Nadal, sorteig de la mona de Pasqua, festa de Primavera i la revetlla de Sant Joan), en què tots els beneficis han anat destinats a la bèstia. Per últim, van obrir un projecte a la plataforma Totsuma per assolir els últims 3.500 €, que han aconseguit abans del termini establert. Per agrair a tots aquests mecenes, els diables tenen pensat celebrar una festa durant el mes de setembre o octubre.

Procés de construcció de la bèstia amb Dolors Sans. Fotografia: Diables de Castellterçol

Procés de construcció de la bèstia amb Dolors Sans. Fotografia: Diables de Castellterçol

El Muçol, anomenat així pel refrany: “A Moià són sargantanes, a Castellterçol són mussols i a Sant Feliu, sac i ganxos, que sempre els porten al coll”,es va començar a construir a finals de maig i es té previst finalitzar a principis d’agost. Es tracta d’una peça vertical, d’un sol portador, amb alçada de 3 metres i amb unes ales que es podran obrir, creant punts de foc de fins a 3,53 metres. A més, durà un element simbòlic del poble: una almorratxa, arrelant-se així a la cultura popular. La peça s’estrenarà a Castellterçol, el pròxim 22 d’agost, durant el correfoc de Festa Major. Es té previst un correfoc diferent, amb menys recorregut i més punts de foc que aportaran més espectacle per a tothom, i algunes sorpreses.

La colla de diables de Castellterçol celebra els seus 20 anys en un moment de gran esplendor, amb la gran benvinguda dels Diablets, que actuaran a diversos llocs durant aquest estiu, amb uns 130 socis actius i amb el suport de moltes persones que acudeixen als correfocs i que han ajudat a crear aquesta bèstia de foc, un somni que semblava impossible.

IMG_2577

Correfoc. Fotografia: Diables de Castellterçol

 

Related Posts