Ona Moianès

La contaminació de la Riera de la Tosca, un debat calent des del començament del 2016

La contaminació de la Riera de la Tosca, un debat calent des del començament del 2016

 

  • Ajuntaments i Consell Comarcal han de trobar una solució que de moment ha dividit els grups polítics de la comarca

 

JORDI GIBERT TEIXIDOR – La contaminació de la Tosca s’ha convertit en tema de debat al Moianès aquests darrers mesos. La riera Tosca, que travessa la comarca de dalt a baix passant per Moià, Castellcir, Monistrol de Calders i Calders, ha tingut èpoques i episodis de contaminació des de fa dècades. La bromera i les males olors són les conseqüències més visibles dels residus tòxics que arriben a la riera. L’últim any però, això ha anat en augment i ha passat a la primera plana de l’actualitat comarcal, sobretot aquest primer trimestre de 2016.

Tot va començar aquest passat gener, des del carrer, quan entitats de Moià reclamaven una solució als episodis continuats de contaminació amb forma de bromera i males olors de la Tosca. La Cosa Nostra i El Fanal van convidar als diferents representants polítics de la comarca per fer una taula rodona per posar el tema a l’agenda dels diferents ens públics i trobar el camí per a revertir l’estat actual de la riera que afecta a mitja comarca.

Per solucionar un problema és bàsic trobar-ne les causes, i ha quedat palès que, en gran mesura, els abocaments de les empreses del polígon industrial de Moià han estat el causant del mal estat de la riera. De fet, el mateix ajuntament de Moià n’ha sancionat una, l’Escorxador de Moià, a principis d’aquet més d’abril. També sembla evident que la solució no vindrà de fora, l’ACA està endeutada i des del 2010 ha deixat de fer controls al Moianès, i a més a més, ja va finançar una depuradora per residus urbans (per a 9.000 habitants) i no industrials. Sembla, doncs, que la solució podria sortir de les pròpies institucions de la comarca, ajuntaments i Consell Comarcal. I aquí és on de moment no s’ha trobat la manera de posar fil a l’agulla.

Si recapitulem els episodis d’aquest trimestre sobre la contaminació a la Riera Tosca, sembla que els ajuntaments afectats per la contaminació no han tornat a asseure’s a parlar del tema des del gener. Per una banda hi ha l’Ajuntament de Moià, l’única institució de la comarca que pot controlar com gestionen els residus les empreses del polígon industrial de la localitat, bàsicament perquè les seves ordenances municipals li permeten fer-ho. I per l’altra banda, hi ha els ajuntaments dels municipis que pateixen les conseqüències riu avall, Monistrol de Calders i Calders, que han hagut de deixar de captar aigua de la riera utilitzada per a usos de regants.

taula temps tosca

Els esdeveniments deixen entreveure que des de finals de gener s’han encadenat una sèrie de moviments paral·lels entre l’Ajuntament de Moià i els ajuntaments de Calders i Monistrol, que van topar en el ple del Consell Comarcal quan es va presentar la moció del pobles de Calders i Monistrol per reclamar a l’Ajuntament de Moià una actuació més eficaç per frenar la contaminació a la riera controlant les empreses del polígon industrial. La moció va quedar empatada a 8 i Dionís Guiteras, alcalde de Moià, va utilitzar el seu doble vot de President del Consell per desempatar i tombar la moció. Els consellers que van votar en contra de la moció reclamaven un consens i un diàleg previ a l’aprovació d’una moció que no havien debatut fins aquell moment.

A partir d’ara, serà el consell d’alcaldes qui haurà de trobar una proposta de consens per solucionar el tema de la contaminació dels rius la comarca, tot i que des del gener aquest tema està sobre la taula del Consell Comarcal i no s’ha tocat fins aquest mes d’abril.

Related Posts

Leave a Reply