Ona Moianès

Josep Girabal presenta el seu llibre ‘Paisatges geològics de la Catalunya Central’

Josep Girabal presenta el seu llibre ‘Paisatges geològics de la Catalunya Central’

 

  • Pretén “animar tothom a gaudir de l’observació dels paisatges geològics del Geoparc de la Catalunya Central”

 

ALBERT VILANOVA FARRÉS – Aquest diumenge, Josep Girabal va presentar el seu llibre a Santa Maria d’Oló davant una quarantena de persones. L’exemplar, titulat ‘Paisatges geològics de la Catalunya Central’, apropa als lectors un recull de 25 rutes pels paisatges geològics de la regió central.

L’autor, nascut a Artés, és un Mestre d’Educació Primparia llicenciat en història. Tot i que ara ja està retirat, des de la creació de la Casa de la Culla el 1993 va estar-hi treballant per apropar la geologia als nens i desenvolupar recursos didàctics pels alumnes.

D’aquesta manera, Josep Girabal explica al llibre com la geologia del nostre entorn ha anat evolucionant des de fa aproximadament 50 milions d’anys. “Comparativament, si la història del nostre planeta hagués durat un dia, només ens ocuparíem dels últims 15 minuts”, diu Girabal, que recorda constantment com un petit mar tropical provinent de l’Atlàntic ocupava la Catalunya Central.

La selecció de rutes  del llibre (molt difícil segons Girabal) es divideix en 5 espais geogràfics: Moianès, Llobregat, Gavarresa, Cardener i Montserrat i Sant Llorenç. Així, s’hi presenten 25 itineraris i visites a punts representatius de la geologia de la Catalunya Central. Pel que fa al Moianès, els punts escollits per l’autor són les Coves del Toll, L’Estany, Rodalia de Santa Maria d’Oló, els forns de calç de Calders, la Font de les Tàpies i el meandre abandonat del Riu Calders.

Related Posts

Leave a Reply