Ona Moianès

El Moianès ja té Consell Comarcal

El Moianès ja té Consell Comarcal

NÚRIA PICAS RODOREDA – Des d’aquest migdia, la 42ena comarca catalana, ja té el seu nou Consell Comarcal. S’ha constituït al parc municipal de Moià en un acte obert a tothom. Els 19 consellers del plenari, han jurat el seu càrrec per imperatiu legal, quan se’ls hi ha demanat fidelitat al Rei i a la Constitució. Amb una majoria absoluta d’ERC, Dionís Guiteras en serà el primer president, encara que ho farà de manera temporal “mentre duri el procés de transició i posada en marxa del nou Consell”.

Un cop tot els consellers han jurat el seu càrrec , el secretari conductor de l’acte, ha declarat: “el Consell Comarcal del Moianès queda constituït”. Aquestes paraules s’han pronunciat enmig d’un aplaudiment molt entusiasta del públic i també de “Bravos” i “Visca el Moianès”. A continuació hi ha hagut el torn de votació del President. Únicament Esquerra ha presentat candidat a la presidència; Dionís Guiteras. El qual ha obtingut 18 vots, ja que un dels consellers no ha assistit a l’acte. Aquesta majoria absoluta en l’elecció del President ha il·lustrat la clara voluntat de tots els membres del Consell “de treballar de manera conjunta i tal i com es va prometre en la campanya a favor del Moianès”. Guiteras, per la seva banda, a més de jurar el càrrec de conseller, ha jurat el càrrec de president, també per imperatiu legal, i comprometent-se a “treballar per la llibertat plena de Catalunya”.

Enric Güell ha jurat el càrrec per imperatiu legal, igual que la resta de consellers. Fotografia: Núria Picas

Enric Güell ha jurat el càrrec per imperatiu legal, igual que la resta de consellers. Fotografia: Núria Picas

Un “model diferent”

Un cop acabada la constitució s’ha donat torn de paraula als diferent portaveus dels grups polítics representats en el plenari. Ha obert els parlaments l’únic representant del grup independent “Castell en Positiu”, Isaac Burgos, qui ha donat les gràcies als seus company “per haver fet possible la realitat del Moianès”. Aquestes gràcies s’han reiterat en tots els discurs que s’han succeït, i han estat dirigides sobretot als ex-alcaldes i ex-regidors, de l’anterior legislatura a aquesta, la legislatura en la qual s’ha proclamat la creació de la nova comarca. També s’ha agraït la feina dels treballadors del consorci, i sobretot la de la seva gerent, Marta Purtí.

Però la paraula que s’ha sentit més en aquests moment de parlaments ha estat “model de govern diferent”. Tots els consellers han volgut reafirmar la seva voluntat de treballar amb un model semblant al del consorci, just el model “que durant tants anys ha donat tants bons resultats”.

Acumulació de càrrecs 

Hi ha hagut també però, espai per a la crítica. Tant en el parlament del portaveu de CIU, com en el parlament de Saxa Cervera, militant de Junts per Calders (CUP) però adscrit dins el grup de consellers d’ERC, s’ha criticat l’acumulació de càrrecs del recent nomenat president Dionís Guiteras. Ara, Guiteras, als càrrecs de Vice-President de la Diputació de Barcelona, alcalde de Moià i President del Consorci s’hi ha de sumar una altre presidència més; la del Consell Comarcal.

Des de CIU, han explicat que el seu vot havia estat un “sí crític” i que s’havien “plantejat el vot abstencionista” degut a la patent acumulació de càrrecs que ostenta Guiteras, però que finalment li han “donat suport perquè creuen en el projecte comú i per mantenir el govern d’unitat que fins ara ha anat tant bé”. Des de la CUP, les crítiques han anat cap a aquesta mateixa direcció i s’ha posat èmfasi en la “necessària democratització dels càrrecs públics i electes”.

Un consell comarcal sense precedents

En el seu torn de paraula, Guiteras s’ha defensat de les crítiques, i ha anunciat que deixa l’escó del Parlament, abans fins i tot que aquest es dissolgui, i també ha aprofitat per explicar que deixa la presidència del Consorci: “deixo aquest càrrec per prendre’n un altre, el de President del Consell Comarcal, però aquest nou serà passatger”.

Tot i això, en tot moment ha recalcat, que “les ganes hi són, i l’energia i la força també”, però que promet que “si no hi arribo, que si en algunes moment em fallen les forces o em tremolen les cames, pel pes d’aquesta tasca que se’m encomana, per dignitat i per vergonya ho deixaré”.

Les últimes paraules del nou president han estat per recordar que aquest fet, el d’avui ha estat un fet històric, un fet que durant tant temps molts “moianesencs han reclamat”, i que avui “fruit de la perseverança i sobretot de l’esforç” s’ha acabat de fer realitat. També ha demanat totes les “mans possibles” per ajudar en aquesta “gran tasca” de construir un nou consell comarcal des de zero, i sobretot “corregint els errors visibles” dels consell que no funcionen bé.

Un fort i emotiu aplaudiment del públic ha posat punt i final a aquest acte, al qual han assistit un centenar de persones, entre elles Salvador Esteve, ex-president de la Diputació de Barcelona, Xavier Forcadell, Coordinador General de la Diputació de Barcelona, Mercé Conessa, Presidenta de la Diputació de Barcelona i Francesc Esteve, Secretari General del Departament de Governació i Relacions Institucionals.

Dionís Guiteras presidirà un govern d'unitat entre totes les forçes representades al ple. Fotografia: Núria Picas

Dionís Guiteras presidirà un govern d’unitat entre totes les forçes representades al ple. Fotografia: Núria Picas

Related Posts