Ona Moianès

La Catalunya Central és la zona més afectada pels incendis aquest estiu

La Catalunya Central és la zona més afectada pels incendis aquest estiu

YLÈNIA MORROS, CRISTINA PLANS. – La comarca del Bages és, fins ara, la més castigada pel foc durant aquest estiu. Així ho confirmen els Agents Rurals, que asseguren que l’incendi d’aquest cap de setmana ha cremat més hectàrees que tots els que hi ha hagut a Catalunya en la primera meitat de la campanya de prevenció, entre el 15 de juny i el 30 de juliol. Fins a 367 hectàrees, doncs, han cremat durant quatre dies als municipis de Santa Maria d’Oló i Artés en un foc que ha mobilitzat a tot el país. I és que les flames van obligar a desallotjar dissabte 12 masies, una casa de colònies i tot el nucli de Sant Joan d’Oló, que celebrava la seva festa major.

D’aquesta manera, des de l’inici de la campanya d’estiu ja s’han declarat a la Catalunya Central tres incendis importants – el d’Artés, el d’Avinyó i el de Sant Fruitós – fet que fa sumar a la comarca del Bages, en total, més de 500 hectàrees cremades. La segona comarca més afectada és el Baix Ebre, amb 113 hectàrees cremades, i la tercera l’Anoia, amb 33,61 hectàrees. Ara bé, tot i que la comarca bagenca ha patit molt a causa de les flames, no ha estat un dels estius “més actius”. Així ho explica Agustí Masana, membre de l’ADF Pla de Bages:

      Agustí Masana sobre els incendis a la Catalunya Central

El Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PIV) finalitzarà l’1 de setembre. Aquest dispositiu d’alerta té com a eixos d’actuació reduir el nombre d’incendis, minimitzar-ne els efectes a partir de la vigilància, i l’assistència tècnica amb l’Ajuntament en cas d’incendi important.

El 1994 va ser l’any negre pel que fa a incendis. Aquell juliol no dista gaire de l’actual: les temperatures s’enfilaven per sobre dels 40 graus i es van declarar més de 60 focs a Catalunya. La primera onada va assolar el Bages i el Berguedà, i també el nord del Baix Llobregat. El de la Catalunya Central va cremar 46.000 hectàrees, el més greu que hi ha hagut mai al país. El foc va començar per unes espurnes a la línia de Fecsa. De fet, la comarca sempre ha estat un polvorí. El clima, les baixes precipitacions i el poc manteniment dels boscos han estat els principals factors de risc.

 

Related Posts