Ona Moianès

ENTREVISTA A EDUARD SÀNCHEZ. “La unilateralitat és una opció factible, però primer cal veure els resultats”

ENTREVISTA A EDUARD SÀNCHEZ. “La unilateralitat és una opció factible, però primer cal veure els resultats”

  • “És molt comprensible que si guanyem les eleccions només en escons o per un percentatge molt mínim de vot, la via unilateral sigui més complicada d’aplicar”. 

 

  • “A vegades ha faltat certa unitat entre les diferents postures independentistes, però ara més que mai ens cal estar units”. 

 

Eduard Sànchez i Campoy va ser alcalde de Calders entre els anys 1999 i 2003. A l’actualitat repeteix mandat des de les eleccions municipals del 2015, on llavors es va presentar per Convergència. “Sempre m’he considerat socialdemòcrata, i antigament havia militat al PSC, però des de fa ja molts anys vaig decidir afiliar-me a CIU, actualment PDeCAT, i des d’aleshores que en formo part”. Sànchez está a lea llista de Junts per Catalunya en el número 48 per Barcelona. Hem pogut parlar amb ell, i us compartim la conversa. 

 

¿Una futura república donarà més autonomia a les comarques petites?

N’estic convençut que així serà.  La república la construirem entre tots i ens hem de posar al servei de la gent. La fragmentació del territori m’imagino que serà similar a l’actual i, per tant, s’ha d’estudiar com es gestionen les comarques o vegueries amb condicions particulars, siguin les que siguin.

¿De la política municipal  s’emporta alguns coneixaments aplicables i efectius per la construcció de la república?

Crec que és molt beneficiós per la construcció de la república que hi hagi gent que vingui del municipalisme i d’altra que vingui de la societat civil. Per tot el que ha passat els últims mesos, els primers llocs de la llista els ocupa gent que ha estat al capdavant del procés i que és molt coneguda per la intensitat viscuda els darrers mesos, però tots treballem molt dur, al servei del ciutadà, com hem après a la política comarcal.

¿Quines són les garanties democràtiques de les eleccions del 21D? ¿Hi haurà apoderats i interventors del partit a les taules de votació del Moianès?

Les eleccions han estat imposades per l’Estat, això fa que ens trobem davant una situació de gran anormalitat. Hem d’estar alerta pel que fa el funcionament de la votació i les garanties democràtiques d’aquesta. Malgrat tot, nosaltres col·locarem interventors i apoderats a cada taula de votació perquè les eleccions siguin el més netes possible.

A la majoria d’actes de campanya del Moianès hi ha molt poques dones que acaparin protagonisme. ¿Perquè passa això? ¿Hi ha consciència per part dels partits i voluntat de canvi?

Penso que sí que hi ha voluntat de canvi i consciència per part dels partits. Les llistes s’han hagut de fer a corre-cuita i les han encapçalat aquella gent que estava al capdavant dels partits polítics anteriorment. En els últims anys, les dones estan agafant cada vegada més protagonisme. És cert que queda molt per fer, però entre tots hem de treballar perquè aquesta dinàmica segueixi creixent i així poder crear una societat més igualitària i justa.

La problemàtica de la contaminació dels rius i del mal estat de les depuradores ha estat constant durant els últims anys al Moianès ¿Quines són les polítiques mediambientals que Junts per Catalunya porta al programa?

Jo, que sóc alcalde de Calders, estic molt al cas dels problemes mediambientals que hi ha hagut al Moianès els darrers anys, sobretot a la riera de Calders. Per solucionar el problema cal estudiar a fons i rectificar si és necessari l’estat de les depuradores, en aquest cas la de Moià.  També cal controlar l’abocament de purins en certes zones perquè no es contaminin les aigües.

¿Es troba en total llibertat per expressar el que pensa?

Sí. La situació és complicada, però sempre intento defensar els meus ideals.

En cas de majoria absoluta independentista el 21D, ¿Quin és el següent pas?

Primer de tot, abolir el 155 i exigir el retorn dels presos polítics i dels membres del Govern exiliats. Després haurem de fer efectiva la república, seguir teixint país i buscar reconeixements.

¿Què passarà en cas que no hi hagi majoria sobiranista?

En cas que no hi hagi majoria sobiranista caldria estudiar les opcions. Malgrat tot, veig molt difícil que això passi.

¿Queda descartada la via unilateral?

No. La unilateralitat és una opció factible, però cal veure i estudiar els resultats. Crec que és comprensible que si guanyem les eleccions només en escons o per un percentatge molt mínim de vot la via unilateral és més difícil d’aplicar. Depèn dels resultats i de la voluntat dels ciutadans.

¿Creu que és primordial la restitució del President Puigdemont i del Govern?

Sí. Nosaltres hem estat honestos amb la voluntat del poble de Catalunya. Jo creia fermament que la millor opció era la d’una llista unitària i que un dels punts del programa fos la restitució del President Puigdemont i del Govern legítim. Probablement, si des dels alts càrrecs del PDeCAT no s’hagués impulsat una candidatura conjunta, no hagués anat a cap llista aquest 21D. Lamentablement, això no ha sigut possible perquè la voluntat d’altres formacions no ha estat la mateixa que la nostra. Insisteixo, cal estar units.

¿Què pensa quan encara veu que hi ha empresonats?

Jo vaig viure el franquisme. Fa molts anys que va passar i no em pensava que pogués tornar-me a trobar en una situació similar. És clar que la situació no és la mateixa, ni de bon tros, però hi ha molts successos que han passat durant aquests darrers mesos que ens hi fan pensar. Hem d’avançar.

¿Què es podria haver fet diferent?

Crec que, a pesar de les discrepàncies, hem d’estar units. A vegades ha faltat certa unitat entre les diferents postures independentistes, totes elles molt respectables.

¿Quina valoració en fa de la campanya electoral que Junts per Catalunya ha fet al Moianès? ¿I a Catalunya?

Ha estat una campanya adaptada al tipus de pobles que hi ha. Més que mítings, s’han fet actes informatius i de rearmament dels militants. També ha vingut gent que és votant d’altres formacions i que s’ha interessat per saber quina és la nostra posició. Ha anat força bé, sobretot a les principals poblacions i també en alguna de més petita.

¿S’atreveix a fer una porra dels resultats electorals del Moianès? ¿I de Catalunya?

Estic convençut que al Moianès guanyarà Junts per Catalunya. Crec que la gent votarà en el sentit de vot de país. Es tracta d’una llista centrista, que tothom pot votar. També hem de tenir en compte que el segon de la llista és el Jordi Sànchez. Evidentment, ERC es situarà molt a prop.  A nivell de Catalunya també crec que guanyarà la llista del President, però crec que estarà més ajustat. Molt a prop també d’ERC. Em temo que la CUP potser perdrà una mica. Estic convençut que guanyarem en vots i en diputats als unionistes. Potser anirà just, però crec que serà així.

 

 

 

 

 

**Des d’OnaMoianès, us oferim una entrevista, amb cadascún dels candidats del Moianès, que estan en alguna de les llistes dels partits que es presenten de cara el 21D. Els hem fet unes preguntes comunes i unes d’específiques per a cada candidat, i això és el que ens han respost.

Així, hem pogut parlar amb ,

Eduard Shàncez, al número 48 de la llista de Junts per Catalunya per Barcelona

Ramon Vilar, al número 43 de la llista d’Esquerra Republicana per Barcelona

Ramon Vancells, va al número 7 de la llista de la CUP per Barcelona

Entre “els números 1” del Moianés en les llistes del 21D també hi trobem Mercè Cardona Junyent, que va al número 18 de la llista del PSC per Barcelona. No obstant degut a l’alt volum de feina d’aquests dies de campanya no ens ha pogut concedir una entrevista.

Related Posts