Ona Moianès

Mor Mateu Trenchs Verdaguer als 78 anys, qui va ser un conegut mossèn de Moià, compositor de sardanes i missioner durant 20 anys al Senegal.

Mor Mateu Trenchs Verdaguer als 78 anys, qui va ser un conegut mossèn de Moià, compositor de sardanes i missioner durant 20 anys al Senegal.

Nascut a Terrassa, el clergue de l’Escola Pia ha mort aquest diumenge de càncer a l’Hospital Sant Andreu de Manresa. Trenchs vivia des de feia deu anys a Moià, població amb la qual hi tenia un fort lligam. També hi oficiava misses fins fa pocs mesos, com també ho feia a Monistrol de Calders. 

El més destacat de la seva figura va ser la missió al Senegal entre el 1975 i el 1995, concretament a la regió de Casamance, al sud del país. Allà es va convertir en un erudit de la llengua diolà, l’idioma de la regió, parlada per només 300.000 persones. Era fins llavors una llengua no escrita, només la parlava l’ètnia africana de la zona. Mossèn Trenchs va estudiar-ne l’estructura sintàctica i es va encarregar de crear una gramàtica. De la mateixa manera va elaborar el primer diccionari català-diolà, va traduir els evangelis de Mateu i de Lluc a la llengua africana i va transcriure contes que li explicaven els nens i nenes de la zona. 

D’altre banda, a més de la faceta religiosa i la seva feina com a lingüista cal afegir-hi el seu treball musical. Mateu Trenchs és l’autor de sardanes com “Primavera a Moià”, “Ramon i Mercè” i “Moià, recer de pau”.

Related Posts