Ona Moianès

Formatges Montbrú de Moià i tres productors més de Catalunya creen un formatge per salvar el sector de la llet de cabra

Formatges Montbrú de Moià i tres productors més de Catalunya creen un formatge per salvar el sector de la llet de cabra

A l’inici de la pandèmia del coronavirus i en tan sols el primer mes es van arribar a malmetre 100.000 litres de llet de cabra. El sector va patir un daltabaix que va obligar als productors a reaccionar amb rapidesa. Per aquesta raó, quatre formatgeries com són Mas el Garet de Tona, Sant Gil d’Albió, Cal Quitèria d’Almacelles i Formatges Montbrú de Moià van decidir absorbir l’excedent de les granges de llet de cabra que més estaven patint.

Salvador Serra, ramader de la caseta d’en Fermí de Moià, amb unes 400 cabres i una producció de 500 litres diaris, admet que va patir per vendre la llet i no haver-la de llençar. 

Declaracions de Salvador Serra, ramader de la caseta d’en Fermí de Moià.

Per evitar de dependre només de la restauració i el turisme, Salvador Serra aposta per fomentar el consum de proximitat. 

Paraules de Salvador Serra.

D’aquesta manera van donar sortida immediata a aquesta llet creant el formatge “Il·lusió”, un formatge tendre de tall i pensat pel consum diari. En només tres setmanes, les formatgeries, que tot i pertànyer a l’associació Llet de Cabres Catalanes són competència en el sector, han col·laborat compartint coneixements i metodologies per crear aquest formatge. 

Un exemple és Oriol Antúnez, de Formatgeries Montbrú de Moià, que creu que s’ha pogut solucionar el problema però, igualment, anima als consumidors a donar suport al sector català de la llet de cabra.

Paraules d’Oriol Antúnez, de Formatges Montbrú de Moià.

La previsió sobre si el formatge acabarà funcionant o no és incerta, però cada formatgeria està elaborant, de mitjana, 300 peces a la setmana. De moment, el formatge “Il·lusió” ja es distribueix a través d’una gran superfície com és l’empresa Bon Preu – Esclat.

Related Posts