Ona Moianès

Comença la campanya de la sega al Moianès

Comença la campanya de la sega al Moianès

L’anomenada “campanya de la sega” és una operació de prevenció d’incendis que efectuen els Agents Rurals de Catalunya però que, a casa nostra, compta amb la col·laboració dels voluntaris dels ADF Bages – Moianès, les Agrupacions de Defensa Forestal. La campanya sol tenir una durada de dos mesos, de mitjans de juny a mitjans d’agost, que és quan, en condicions normals, es fan els treballs de sega als camps de cereal. Aquesta activitat agrària comporta un alt risc d’incendi ja que es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i una vegetació fàcilment inflamable. La zona del Bages i el Moianès, a més, té unes característiques orogràfiques que la fa especialment perillosa. Santi Montsech, voluntari dels ADF Quercus d’Oló, comenta que al Moianès els camps estan molt a prop dels boscos, per tant cal extremar les precaucions. Igualment, Montsech creu que aquest any hi ha poc perill perquè el bosc està ben verd. 

Santi Montsech, voluntari de l’ADF Quercus

De fet, aquest perill d’incendi es concentra normalment en unes franges horàries determinades, que és quan més a l’aguait s’hi ha d’estar. El voluntari de l’ADF, Santi Montsech, destaca que les pluges caigudes aquest any auguren una campanya de sega molt més curta però també més perillosa. L’ADF diu que cal anar amb compte perquè la calor es concentrarà en pocs dies i tot estarà molt més sec.

Santi Montsech

Finalment, Montsech ha destacat que la bona relació amb els agents rurals és clau per fer les tasques de vigilància i que això també aporta tranquil·litat al pagès que ha de segar el camp. A més, en els últims anys s’ha digitalitzat la vigilància en forma de càmeres i també s’estrena enguany una aplicació que mostra en temps real els camps on s’està produint l’activitat o aquells que, per contra, ja s’han segat i no cal dedicar-hi més esforços de vigilància. 

Related Posts