Ona Moianès

Un projecte amb drons fets a Moià vol revolucionar la restauració d’explotacions mineres a cel obert

Un projecte amb drons fets a Moià vol revolucionar la restauració d’explotacions mineres a cel obert

L’ús de drons és una nova metodologia que suposa un gran avenç en el seguiment de la restauració ecològica d’explotacions mineres a cel obert. Així ho considera la Generalitat després del banc de proves fet a Castellgalí amb la participació de l’empresa moianesa de drons CATUAV i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya amb seu a Solsona. 

Amb les proves realitzades es preveu poder sobrevolar les mines ràpidament, obtenint dades objectives de qualitat i evitar fer la feina des de terra amb els sistemes clàssics. Uns mètodes que comporten més feina i són més inexactes. A més, gràcies a l’ús de sensors i càmeres es poden obtenir imatges aèries amb molt detall així com construir mapes per veure com es regenera la vegetació en les zones restaurades. L’ús de drons també permet fer un seguiment de la pols que genera l’explotació així com controlar els episodis d’erosió del terreny. 

El protocol s’ha dut a terme amb personal d’investigació que ha pogut testar diferents fabricants de models de drons, com un d’ala fixa dissenyat per l’empresa de Moià CATUAV, amb la col·laboració d’Exodronics. Aquest dron té la particularitat de ser més semblant a un avió que a un helicòpter i té un vol molt ràpid. Això el permet sobrevolar mines a cel obert de grans dimensions en menys d’un hora. Un procediment que caminant s’hauria de fer en dies.

Related Posts