Ona Moianès

El 82% dels alumnes del Moianès que cursen estudis postobligatoris ho fan fora del poble on viu

El 82% dels alumnes del Moianès que cursen estudis postobligatoris ho fan fora del poble on viu

Són dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (l’Idescat). Segons diu, el curs 2019-2020, un 12,2% dels més de 800.000 alumnes d’ensenyament obligatori va estudiar en un municipi diferent d’on viu. Si ens fixem en les dades dels ensenyaments postobligatoris, aquesta xifra s’eleva a un 43,5% dels gairebé 220.000 alumnes. És en aquest cas quan destaca la comarca del Moianès, amb un 82% de joves que han de marxar del seu lloc de residència per estudiar batxillerat o bé un cicle de grau formatiu. Això la converteix en la quarta comarca de Catalunya amb un percentatge més alt. La comarca amb l’índex més elevat és la Terra Alta, amb un 90%. Per contra, el territori on la majoria d’alumnes poden estudiar on viuen és el Barcelonès, amb un 17,5%. 

Si ens fixem en els percentatges per etapes, un 9,4% dels alumnes que es desplacen a un altre poble cursaven educació primària i un 16,1% l’ESO. Com a exemple tenim el cas de Santa Maria d’Oló, on no disposen d’institut i els joves d’aquesta edat han de desplaçar-se a Artés, al Bages. Pel que fa als estudis postobligatoris, el percentatge d’alumnes que es desplacen a un altre municipi és més elevat en cicles formatius de grau superior, un 61% i de grau mitjà, un 53,5%, que no pas al batxillerat, on arriba al 25,2%. 

Les dades de l’Idescat mostren també que com menys habitants té el poble, el percentatge d’alumnes que estudien a fora és més alt. De fet, en els municipis catalans de menys de 500 habitants, tres de cada quatre alumnes s’han de desplaçar. Alguns pobles, com és el cas de l’Estany, han apostat per les zones escolars rurals.

Related Posts