Ona Moianès

Els afluents d’aigua dels voltants de Moià es tornen verds fluorescents

Els afluents d’aigua dels voltants de Moià es tornen verds fluorescents

Es tracta d’una prova amb un colorant orgànic innocu que permet seguir la pista de les aigües que desapareixen sota terra. 

Aquesta pràctica té el seu origen després de les inundacions del 30 de novembre de 2014. L’Ajuntament i el Museu de Moià han sol·licitat l’Estudi Hidrogeològic a la Diputació de Barcelona per conèixer com funciona el sistema d’aigües que hi ha a l’entorn de les Coves del Toll. Aquesta pràctica permet prendre mesures correctives per evitar la inundació de la part turística de la cova, així com també, del jaciment arqueològic i paleontològic de l’espai. 

De fet, és la tercera vegada que es fan els assajos. Com a l’any 2018, s’ha col·locat fluoresceïna, un colorant innocu pel medi ambient, que s’ha dipositat a la capçalera dels torrents del Bassot, Bufa i Gomar. Els assajos es faran durant aquest hivern i serà més visible quan es produeixin pluges. És quan plou que el colorant es dissol en l’aigua donant-li aquest color verd fluorescent. Si l’aigua del torrent va a parar a l’interior de la cova, aquesta es pot detectar i mesurar, així com el temps que triga l’aigua de la capçalera del torrent a arribar a l’espai de les coves.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha donat la seva aprovació a canvi de rebre un informe dels resultats. Pel que fa als ajuntaments i propietaris implicats ja han sigut avisats de la realització d’aquest estudi.

Related Posts